بلوغ در پسران
بلوغ به عنوان دوره ای که در آن مردان رشد می کنند و بلوغ کامل جنسی دارند، تعریف می شود و این مرحله شامل مجموعه ای از تغییرات جسمی است که در نهایت منجر به دستیابی به باروری و ایجاد مواردی می شود که به عنوان خصوصیات جنسی ثانویه شناخته می شوند. و ظاهر مرد صفات مرتبط با بزرگسالان، مانند رشد موی زیر بغل، علاوه بر تغییرات جسمی و بیولوژیکی ناشی از بلوغ، بلوغ در پسران از نظر عاطفی، روانی و اجتماعی در نوجوان نیز تأثیر می گذارد.
سن طبیعی بلوغ
بلوغ معمولاً در مردان در مرحله سنی بین 8 تا 14 سال یعنی در سن متوسط 12 سال شروع می شود و این دوره معمولاً چهار سال طول می کشد تا بلوغ کامل آقایان انجام شود و باید توجه داشت که این سن ها ممکن است با یک فرد به شخص دیگر متفاوت باشد.
بنابراین در این بازه زمانی به لحاظ بلوغ زودرس یا دیرهنگام احساس اضطراب نکنید و لازم به ذکر است که بلوغ از زمانی شروع می شود که مغز هورمونی به نام هورمون آزاد کننده گنادوتروپین ترشح کند، مخفف GnRH، چون این هورمون غدد هیپوفیز را ترشح می کند هورمون تحریک کننده بدن هورمون زرد (هورمون لوتئین کننده) که برای آزاد سازی هورمون مردانه تستوسترون به بیضه ها می رود (به انگلیسی: testosterone).
عوامل موثر در بلوغ
عوامل محیطی و ژنتیکی، علاوه بر وجود بسیاری از عوامل داخلی و خارجی از جمله: بیماری های مزمن، کمبود تغذیه، قرار گرفتن در معرض استرس و اضطراب و همچنین ترکیب بدن ممکن است در ابتدای بلوغ تأثیر بگذارد، از جمله سن شروع بلوغ. زیرا باعث چاقی و بلوغ زود رس در BMIبالا برای ن و بلوغ تاخیری در مردان و همچنین بلوغ زودرس می تواند بر چاقی ن تأثیر بگذارد، اما در مردان متفاوت است.
اختلالات بزرگسالی
میزان بلوغ ممکن است از کودکی به فرزند دیگر متفاوت باشد و در این زمینه باید گفت که رشد قد در پایان بلوغ متوقف می شود و برخی از نوجوانان ممکن است اختلالات مانند بلوغ دیر یا زودرس را تجربه کنند و این را می توان با عنواوینی توضیح داد که به شرح زیر است:
-
بلوغ زودرس: این نوع اختلال بلوغ با رشد خصوصیات جنسی در سنین پایین در مردان، یعنی قبل از رسیدن به سن 9 سالگی مشخص می شود، زیرا این کودکان در آغاز رشد سریع دارند، اما رشد آنها قبل از رسیدن به طول ژنتیکی مورد انتظار کند تغییر می کند، مردان کمتر از ن در معرض ابتلا به اختلال بلوغ هستند و کودکان چاق مستعد ابتلا به بلوغ زودرس هستند. لازم به ذکر است که هیچ دلیل خاصی برای این اختلال وجود ندارد و بیشتر کودکانی که زودرس می شوند از لحاظ جسمی مشکل خاصی ندارند و هیچ مشکلی از نظر روانی، اجتماعی و پزشکی ندارند.
-
تأخیر بلوغ: این اختلال با نوجوانی که به سن 14 سالگی رسیده است، بدون مشاهده خصوصیات جنسی ثانویه یا ویژگی های بلوغ بر وی نمایان می شود.
این از طریق معاینه فیزیکی استنباط می شود، زیرا اندام تناسلی مرد تغییر نمی کند و بزرگ نمی شوند. موارد متوجه شروع رشد بیضه ها می شود و این نشان دهنده ظهور علائم دیگر بلوغ طی 6 تا 12 ماه آینده است و در بیشتر موارد علت اصلی تأخیر بلوغ در کودکان ایجاد می شود، مانند تأخیر در بلوغ در پدر بیش از 16 سال اختلاف سنی، یا تأخیر در قاعدگی در مادر بعد از 14 سالگی، لازم به ذکر است که این کودکان سالم محسوب می شوند و با گذشت زمان به بزرگسالی کامل می رسند، در حقیقت، نوجوانانی که از بلوغ تأخیری رنج می برند، ممکن است کوتاهتر از همسالان خود ظاهر شوند، که آنها را در معرض قلدری، خجالت و فشار روانی، به ویژه در مردان قرار می دهد، بنابراین لازم به ذکر است که برای رسیدگی و مدیریت نگرانی های اجتماعی به کمک نیاز دارند.
موارد مراجعه به پزشک
در حقیقت، بلوغ تأخیری به عنوان یک مسئله نگران کننده در نظر گرفته نمی شود، اما اگر بلوغ قبل از 8 سالگی شروع شده باشد یا بلوغ بیش از 14 سالگی به تأخیر افتاد، لطفاً با پزشک م کنید. از آنجا که این ممکن است شواهدی از یک مشکل اساسی بهداشتی باشد که نیاز به درمان دارد، در برخی موارد بلوغ زودرس که نیاز به درمان دارند و تحت آن قرار نگرفته اند، کودک به قد مناسب خود نمی رسد و رشد خود را خیلی زود متوقف می کند، در مورد اواخر بلوغ، بهتر است با پزشک م کنید. دلیل این امر این است که علائم آن ممکن است با سایر موارد پزشکی مشابه باشد، با تأکید بر مشاوره برای کودکانی که از افسردگی و اضطراب رنج می برند و برخی از نوجوانان برای بیان احساسات خود نیاز به کمک بیشتری دارند.
نویسنده: عارف قهرمانزاده
منابع مورد استفاده در مقاله
- ^ A b " PUBERTY " ، Www.rxlist.com ، بازیابی شده در 24-3-2020. ویرایش شده.
- ↑ "مراحل بلوغ: چه اتفاقی می افتد به پسران و دختران" ، www.nhs.uk ، برگرفته 2020/05/03. ویرایش شده.
- ↑ "بلوغ" ، www.childrenscolorado.org ، برگرفته 2020/05/03. ویرایش شده.
- ↑ "نوجوانی: فیزیکی تغییرات" ، apps.who.int ، برگرفته 2020/06/03. ویرایش شده.
- ↑ "اختلالات بلوغ در کودکان" ، www.nuh.com.sg ، برگرفته 2020/06/03. ویرایش شده.
- ↑ "بلوغ زودرس (بلوغ زودرس)" ، www.stanfordchildrens.org ، برگرفته 2020/06/03. ویرایش شده.
- ↑ "بلوغ زودرس" ، www.mayoclinic.org ، برگرفته 2020/10/03. ویرایش شده.
- ↑ "بلوغ زودرس: علل و عواقب" ، www.webmd.com ، برگرفته 2020/10/03. ویرایش شده.
درباره این سایت